dinsdag 29 juli 2014

Dag 19: Maandag 28 juli Säffle naar Stromstad

Dag 19: Säffle naar Stromstad

Om 7u30 zaten we al aan de ontbijttafel.
We trokken vandaag weer naar een andere plaats, en dan staan we meestal wat vroeger op. Als we pas tegen 9u zouden ontbijten, dan is het drukker aan het servicestation op de camping en dan zou je soms al eens een tijd moeten wachten.
En natuurlijk ook omdat we weer een eindje moeten rijden.

Vandaag reden we naar Stromstad.
We zijn er een paar jaar geleden ook al een gepasseerd, maar toen hebben we er maar een vlugge stop van gemaakt en hadden de stad eigenlijk niet goed verkend. En in de boekjes wordt Stromstad beschreven als een mooi, en zeer levende plaats. De haven ligt midden in de stad. En met zijn vele inhammen herbergt het verschillende havens. Van die gezellige kleine haventjes voor de kleine motorbootjes. En eveneens de gewone jachthavens met de vissersboten en ook mooie, grote en luxe plezierjachten. Maar ook een haven waar zelfs de Color Line kan aanmeren, en dat is al geen klein bootje niet meer hé.

Je kan van de ene haven naar de ander wandelen, en volk was er inderdaad veel op wandel. Langs de vele meters kaaien vind je ook honderden brasseries en snackbars. En het was belangen na geen middaguur, maar bijna alle stoelen in de zaken waren bezet. En wetende dat hier een brasseriebezoek zeker de helft meer kost dan bij ons. Maar de Zweden verdienen dan in verhouding ook wat meer dan wij. Maar voor een niet Zweed, Deen of Noor klingen de prijzen toch enigszins overdreven haha.
Voor een voorbeeldje te geven.....Bij onze wandeling namiddag in Stromstad, zag ik een prijs staan in een gewone kleine taverne voor een tomaat crevette omgerekend 31 euro.
Dus of je krijgt een schotel in de vorm van een grote fruitschaal die goed gevuld ligt met garnalen, of het is een gewoon simpel schoteltje in Zweedse prijzen. En zijt maar zeker dat de tweede versie de juist is !

Rond de middag arriveerden we aan de havenstad.
Een grote stad is het nu ook wel niet. Je zou het mogen vergelijken met een kleine stad bij ons. Voor bij in de buurt zou je het kunnen vergelijken met Lommel bijvoorbeeld, maar dan met veeeel water en haventjes.

We hebben dus even later onze wandeling gedaan langs de kaaien waar iedereen te smullen zat. Maar bij ons was het straks weer een Belgische menu aan de camper....friet biefstuk, Mmmmmm.

Na deze toch stevige wandeling hebben we onze ligzetels tussen camper en water gezet, en in de zon met een goed brieske was het daar zaaalig vertoeven. Het water voor ons wat de poort naar een paar kleine jachthavens, en er was bij momenten druk verkeer op. Het was mooi om al die bootjes te zien langsvaren.
 
Als je goed kijkt zie je onze camper staan....tweede van links
Liesje en ik hebben er ook een laagje bruin van bijgekregen. Regelmatig knikkebolde ik ook en soezelde ik even in dromenland. Telkens maar voor enkele minuten, tot er weer een bootje langs vaarde, en ik wakker werd van het geklost van het water tegen de rotsen.

Voor muggen of mosquito's moesten we hier geen bang hebben, die komen toch niet waar er een windje staat. En aan de kust zijn de sowieso in de minderheid.
Maar tegen 22u30 was het nog steeds goed om buiten te zitten.

De plaats waar we nu stonden was geen camping maar een camperplaats. We stonden er met 8 campers. Een mooie plaats, en ze kostte ons maar 40 Sek. Elektriciteit en water was er wel niet, maar dat hadden we niet direct nodig.
Maar als het eens wat goedkoper is dan de rest....dat doet dan nog eens zo goed haha.

De Cijfers
156 km gereden
2u26 uur gereden
59 gemiddelde snelheid
9.1 gemiddeld verbruik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten