donderdag 31 juli 2014

Dag 21: Woensdag 30 juli Camping Lysekil

Dag 21: Camping Lysekil

Heel rustig dagje van gemaakt vandaag. Het is ook bijna het einde van de vakantie.
Vrijdagavond rijden we de boot op in Göteborg om rond 23u30 in Frederikshaven aan te komen.
De plannen zijn om dan nog een paar uurtjes te rijden, en dan ergens een paar uurtjes te slapen aan een groot verlicht benzinestation(voor de veiligheid)
Het is vanaf Frederikshaven nog ongeveer 900km naar huis. We verwachten zaterdag tegen 16u thuis te zijn.

Dus vandaag en morgen nog een paar rustige daagjes van maken.

Na ons ontbijt hebben we al een tijdje gerelaxt, en zijn nadien nog een wandeling gaan doen in de buurt.
Eerst langs het strand van de camping proberen verder te geraken naar de kust, maar dit lukte niet.
Daarom probeerde we wat verder te gaan om zo rond de grote rots te kunnen wandelen zodat we open zee zagen.
Maar na een klein uurtje wandelen waren we op dat punt nog geen stap verder. We hadden nog steeds geen open zee gezien.
We kwamen zelfs al aan bij een andere camping, dan zijn we maar weergekeerd naar de camping.

De meeste waters zijn hier ook al bijna nergens te bewonderen. Net zoals de meren in Zweden. Bijna nergens in Zweden heb je mooie vergezichten boven de meren uit. De meren zijn namelijk bijna allemaal in privébezit van één of andere firma. Meestal firma die te maken hebben met energie en waterzuivering. Door bijna nergens een mogelijkheid te geven om langs het meer te kunnen parkeren -laat staan geraken- beschermen ze hun eigendom.
Er langs parkeren om foto's te nemen is heel zelden. Je zou al te voet door vele rijen bomen moeten wandelen om tot aan de meren te kunnen geraken.
Meestal is er maar een klein weggetje naartoe, en dan nog eentje die niet geasfalteerd is en met grote keien erop. Dus enkele berijdbaar met een degelijke 4x4. Ze moeten er natuurlijk toch eens af en toe een kijkje kunnen naar nemen of alles goed is met de waterkwaliteit. Maar normaal hebben ze er natuurlijk geen omzichten naar. De natuur regelt zichzelf wel.

En als er huizen staan langs de meren kun je er ook niet tot aan het water geraken. Want ofwel is de grond tot aan het water meegekocht met de woning. Maar meestal is dit niet het geval, want dan is die grond al van een firma en mag de eigenaar van de woning niet tot aan het water komen. De eigenaars bouwen dan ergens een hoger uitzichtpunt zodat ze toch het meer waar ze aan wonen kunnen bewonderen.

Maar ik heb me ook laten vertellen door de Zweden zelf dat ze ook niet echt het recht willen om van het water gebruik te kunnen maken. Het interesseert hun blijkbaar niet.
Toch raar hé....wij zouden het net machtig vinden om vlak naast een meer te kunnen wonen en af en toe eens met een bootje te kunnen gaan varen, niet.
En de woningen die dan toch nog de rechten van het water langs hun huis hebben kunnen kopen, dan loopt dat recht ook tot 3km waterinwaarts. Dus vanaf de kant tot 3km verder in het water is dan hun eigendom en mogen ze ook komen zonder wetten te overtreden.
Rare wetten allemaal haha.

We zitten hier vlak aan zee, dus van de echte hete temperaturen hebben we hier geen last meer. Er waait zelfs een ferm windje dat fris aanvoelt wanneer de zon weer even achter een wolk weg kruipt.

We hebben vandaag niets meer gedaan dan dat. Relaxen, en nog eens relaxen.
Morgen rijden we normaal meer een vijftal kilometer verder naar de jachthaven van Lysekil om er ook één nachtje te blijven. Maar daar moeten we nog zien of er plaats gaat zijn, want er zijn maar tien plaatsen daar.
Anders rijden we door naar een camperplaats of camping vlak tegen Göteborg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten