zondag 9 juni 2013

Van Bergen naar Voss

Het heeft deze nacht veel geregend. En ik heb zelfs midden in de nacht een regendouche gekregen.
Gizmo had gisterenavond zo'n dorst van zijn worsten en het gemarineerd spek dat hij een paar keer zijne waterpot helemaal leeg gedronken had.
En dat gaf natuurlijk zijn weerwerking in de nacht.

Om half twaalf was hij er al. Constant rond draaien......dan wisten we dat hij dringend moest.

Ikke de deur open van de camper.........op dat moment regende het niet. Maar doordat de camper een hele poos niet bewogen had....en ikke nu naar de zijdeur wandelde.......ging het zwaartepunt natuurlijk ook wat meer naar daar liggen.
Dus toen ik de deur open deed, en mijn kop naar buiten stak kwam er een grote guts water over me heen. Gizmo was net op tijd terug getrokken, maar ik had de volle laag.....shit.
En dat “stroomke” bleef tof efkens lopen. Uiteindelijk kon onze woef toch zijn dringend plaske gaan maken. En hij bleef inderdaad een poos staan met zijne ene poot in de lucht, haha.
Voor de rest van de nacht is het rustig gebleven. Tegen zeven uur was hij daar weer. Toen zijn we onze ochtendwandeling gaan doen. Het was nog serieus bewolk, maar wel droog.

Maar toen we aan de ontbijttafel zaten begon het weer stillekens te regenen.
Dan weer niet, en even later weer wel.
Goed genoeg om het te riskeren om de stad Bergen te gaan verkennen in ieder geval.

Hier moesten we ook geen gevaarlijke rotsblokken over die te glad konden zijn. En met de paraplu bij hand mocht het zeker geen probleem zijn.

Eens in Bergen centrum aangekomen hebben we wel een dik half uur moeten zoeken naar een parkeerplaats. Maar intussen hadden we dan wel aan siteseeing gedaan :+))).

Op een bepaald moment zagen we de haven, en daar zijn we in de buurt blijven rondhangen op zoek naar een plaatske. De fanfare was er al op tocht, en er was heel veel volk op wandel.

Het weder was dan ook helemaal open getrokken, en de zon was weer van de partij.
Eenmaal een parkeerplaats gevonden zijn we terug gewandeld naar de haven.

Het was echt een drukte van jewelste. Onze Gizmo had het er in het begin niet zo op staan met al dat geroep en getier. Maar even later ging dat toch al wat beter. Op de vissersboten verkochten de schippers hun vis rechtstreeks aan de bezoekers. En op de kade stonden tientallen kraampjes met alle soorten verse en bereiden vissen.

De mosselen waren precies ook een echte lekkernij hier. In verschillende kramen verkochten ze klaar gemaakte mosselen in een aluminium bakje. Of je kon ook gewoon eens aanschuiven om er eentje te proeven.
Wij zelf hebben er ook eentje geproefd, en hadden ook verse mosselen meegenomen. Die gaan we nu subiet klaar maken sè. Langs de baan zijn we ook nog vlug gestopt voor wat mosselgroeten. Die gaan subiet lekker smaken met een stukse brood erbij.
Nog even verder over de vismarkt.
Het was echt mooi om te zien. Soorten vissen die je anders nog nooit in een kraam had zien liggen bijvoorbeeld. Die hele grote krabben die je kunt zien op tv lagen daar gewoon te koop. Jong, dat zijn grote beesten als je die in het echt ziet ! Kreeften ik weet niet hoe groot !

De vissers werkten er echt in de traditie van hier. Elke jonge vissersjongen had dezelfde kledij aan. Gewoon een wit met zwart pak, en praktisch iedereen met de echte schipperspet op de kop.

De schippersknapen zaten allemaal verdeeld op de schepen of de grotere sloepen. En allemaal waren ze goed voorzien van geestrijke drank en eten.
 
Volgens mij was dit de gewoonte....na een harde werkdag -die midden in de nacht wel begonnen zal zijn geweest- konden ze nu uitblazen bij een stevige borrel en gezang.
De sfeer zat er in ieder geval overal goed in.

En blijkbaar ging het hier elke dag, behalve de zondag- zo aan toe.

Met onze mosselen, en nog wat peperde, gerookte zalm en een paar kleine gerookte haringskes gingen we terug naar de camper.

Tegen 14u hebben we zo onze weg verder gezet richting Eidfjord.
Maar zover zijn we niet gereden. We zijn gestopt in Voss op een parking. Met eigenlijk ook een mooi uitzicht.
 

Als we nu morgen vertrekken zijn we nog een uur rijden van Eidfjord af. Maar er zit ook nog wel een veerboot in.
En dan rijden we stilaan de Hardangervidda in. Dat zal ook voor morgen zijn.

Nu is het bijna 18u. We gaan de groenten snijden, de mosselkes kuisen.....en smullen.

Dan ne goeie trippel drinken, en 9/10 weer vroeg het bed in.

En morgen weer vroeg op hé, haha.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten