dinsdag 11 juni 2013

Van Uvdal naar Vik

Maandag...
Het was een zware bevalling vandaag.
Allé, ik overdrijf misschien wat, maar het was een serieuze zoektocht naar een camping die ons aanstond.

We hadden weer heel goed geslapen, en toen we opstonden was het zonneke weer serieus van katoen aan het geven. Het zal eruit of het weer een hele mooie dag ging worden.
En de temperatuur is inderdaad in de loop van de dag opgelopen naar 24 graden.

Je zou nu zeggen “dat is toch zo warm niet”. Maar net zoals het warmtegevoel verschilt tegenover de warmte bijvoorbeeld bij ons in Belgie of Spanje, Turkije, enz., scheelt dat gevoel hier ook heel veel.
Als de thermometer 16 à 17 graden aangeeft kun je al makkelijk in een T-shirt rondlopen. Je moet dan natuurlijk niet de randen van de fjorden gaan opzoeken, want daar blaast de wind fel en is het nog te fris ervoor. Maar binnenland, en zeker als je in zo'n dal zit is dat meer dan voldoende.

De bedoeling was om een uurtje of twee te rijden en dan een plaats te zoeken om de nacht te blijven, of natuurlijk een camping.
Maar het ging moeilijker dan gezegd.

Maar het was eigenlijk een beetje onze eigen schuld omdat we teveel eisen stelden. Omdat het zo warm was waren we op zoek naar een camping met een kleine riviertje aan. Met bedoeling dat Gizmo zijn eerste echte zwemles kon krijgen. Want het water hoger dan tot aan zijn buik heeft hij nog niet laten komen.
En op de meeste stromen zit er teveel kracht op het water zodat het te gevaarlijk is om hem erin te laten zwemmen.
En op een aantal campings die we voorbij kwamen waren dan nog geen mobilhomes toegelaten. De reden daarvoor weet ik niet, dat zou ik eens moeten opzoeken als ik terug internet heb.
Maar dat is nu niet het geval.

Wanneer ik dit typ is het dinsdagmiddag en zit ik buiten aan een heel groot meer in een t-shirt zonder mouwen, dus dat zegt genoeg zeker haha.
Tis weer zalig weer.
We hebben uiteindelijk onze eis om aan een kleine stroom te staan moeten laten varen. We waren al tot 150 km genaderd tot Kristiansand, waar we onze boot retour moesten nemen op zaterdagavond.

Maar er is wel een klein strandje waar je ook rustig langs in het water kunt stappen. Dus dan moet Gizmo het hier maar leren als hij er zin voor heeft.
Dus na vijf uur rijden, en 260 km staan we op een camping in Nissedal. De camping noemt VIK.
 
En rustig en stil, zalig. Er staan verschillende caravans maar geen enkele camper. Toen we arriveerden was er ook niemand aan de receptie, maar dat hebben we de vorige jaren nog meegemaakt. Je rijd dan maar gewoon binnen, je zoekt je een plaatske, en de volgende dag -als je verder trekt- dan reken je maar af. Of er komt s 'avonds iemand langs gewandeld waar je kunt aan betalen.

En bij deze camping was het de laatste mogelijkheid.

We hadden ook al gezien op de informatie aan de receptie dat er korting gegeven werd als je boekte voor minstens drie nachten. En dat konden we doen. Het was maandag, dus tot donderdagvoormiddag konden we makkelijk blijven. Eigenlijk moesten we blijven. We zouden nog wel verschillende campings tegenkomen richting Kristiansand, maar waren ze zo goed als deze???

Toen maandagavond de eigenaar dus langs kwam hebben we hem ook gevraagd waar en mooie wandelingen zijn in de buurt. En dat waren er zeker, dus daar gingen we er ook al van doen. En als we een 2,5 km zouden verder rijden met de camper waren we in Haugsjasund. En was een redelijk dorpje waar een supermarkt was, en waar een ook een mooie wandeling startte van 5km.
We moesten toch nog brood gaan halen, dus dan konden we die wandeling ook gaan doen.

Dat is het voordeel met een camper hé. Je hebt je huis bij. Je start de motor en rijd naar waar je wil.
Kom je nadien terug op de camping aan kun je natuurlijk pech hebben dat je mooie plaats die je voordien had ingenomen is door een nieuwkomer. Maar dan zoek je een ander plaatske hé.
Maar bij deze camping zou dit niet het probleem zijn denk ik.
We hadden dan ook een route gekozen vanuit Geilo die niet zoveel gekozen wordt door toeristen. Dus veel campers zullen er hier wel niet langs komen. De camping wordt dan ook het meeste gebruikt door caravans die huren voor lange periode.
Maar de douches waren in de prijs in, en die prijs was dan ook nog niet hoog ook niet.

Normaal draaien de prijzen rond de 230 noorse kronen per nacht inclusief stroom. Maar op de meeste plaatsen moet je dan nog apart betalen voor de douches. En meestal is dat toch ook nog een 10 kronen per douche.
Op de camping betalen we 130 kronen per dag inclusief stroom en de douches zijn gratis. Enne, als je dus boekte voor drie nachten krijg je een korting van 50%. Dus 195 kronen voor drie nachten is geen geld. Omgezet is dat 28 euro.
Vandaag ging de eigenaar of boer van de camping ons ook een grote kano bezorgen waarmee we het meer op kunnen. Maar of Lies dat gaat durven ? Want zij kan niet zwemmen hé.
Dus dat zal testen worden eerst ikke alleen, als dat goed gaat neem ik Gizmo mee. En als laatste gaat Lies misschien ook instappen. Als we nog een reddingsvestje kunnen vinden toch. Want anders gaat ze zeker niet durven.
Onze Gizmo maak ik wel aan zijn leiband en aan de andere kant een kleine boei die hier toch liggen langs de kade. Dus moest de boot omslaan kunnen ze beiden blijven drijven. Ikzelf is geen probleem, zwemmen kan ik goed.
Maar het meer is heel groot zulle. Ik denk dat je er het centrum van Leopoldsburg gemakkelijk zou kunnen opzetten..

Na een dikke week van rondtrekken is dit ook weer even aanpassen. Niets doen !
 
Het is zalig zulle, dus begrijp me niet verkeerd hé. Maar je bent gewoon om elke dag verder te trekken, en nu sta je stil en blijf je op één zelfde plaats voor enkele dagen.

Tja, dat is eigenlijk de vakantie die de meeste mensen doen hé. Ze nemen de auto, vliegtuig, trein of boot naar één plaats, en blijven dan daar voor één of twee weken.

Tis de knop even om zetten en genieten van de rust. Maar dat is soms moeilijk voor mij. Ik moet altijd iets om handen hebben. Gewoon rustig zonnen is eigenlijk niets voor mij.
Dat de boer zijn bootje maar vlug brengt haha.
Er liggen ook bootjes met buitenboordmotor langs de kade, maar die zullen wel niet kunnen gehuurd worden veronderstel ik. Heb ik eigenlijk ook niet durven vragen :+)))
Ik zou de reactie van Lies er ook al over kunnen raden. Dat zou ze niet betrouwen.....ikke met zo'n boot met motor op het water. Ze zou geen moment gerust zijn. Het zal zelfs al nijpen met dat roeibootje denk ik. Ze is toch ook soms zo vlug bang hé. Veel te bezorgd :+)))

Internet hebben we voorlopig ook nog niet hier op de camping, en ik veronderstel ook dat er geen mogelijkheid voor is. Maar dat zijn we gisteren ook vergeten te vragen. Dus moeten we wachten tot we de boer zien arriveren om het te vragen.
Deze morgen zijn we allemaal ne lekkere douche gaan pakken. Zelfs de Gizmo. We hadden zijne shampoo bij, en de douches waren groot genoeg. En als je nadien alles mooi opkuist was er geen probleem bij.
Enne, onze doggy zal vlug droog zijn bij dit weer.

Niets doen......is dat dan vakantie ??? haha

Geen opmerkingen:

Een reactie posten