maandag 25 mei 2015

Dag 4: Maandag 25 mei Ljungskile(Zweden) – Trogstad(Noorwegen)

Zalig geslapen, en daarom ook vroeg wakker denk ik. Om 6u30 was ik uitgeslapen en even later Liesje ook.
Vandaag hebben we het toch wat langer uitgezongen in ons bed. Het was pas 8u toen ik koffie ging zetten.
De zon was gelukkig toch weer aanwezig, doch de frisse wind bleef ook van de partij.
En met die wind kon de thermometer niet hoger dan 11 graden klimmen.

Anderhalf uur later zaten we weer op de baan.
Het eindpunt zou vandaag Camping Oldberg in Trogstad zijn. Voor het eerst deze reis dus een camping. Een camping is altijd makkelijker voor vers water te tanken en je sanitair te ledigen. Dit kan natuurlijk ook veelal op een camperplaats, maar in deze contreien hebben we maar heel weinig CP's zien staan in onze boeken. Voor verder hogerop weten we al van onze vorige trips dat er meerdere keuze is aan campings en CP's. Dus we moeten nemen wat er is hé. Verder in het verslag van vandaag geef ik wat meer info over de camping zelf.

Het zou ongeveer een 200 km rijden zijn. En Liesje had ook gelezen in haar boekskes dat er een mooie route was daarnaartoe. Dus we mochten zeker niet de autostrade nemen ! We zouden natuurlijk wel wat langer onderweg zijn, maar we hadden toch tijd genoeg.
En inderdaad, de route was de moeite waard !
Dus voor de toekomstige collega's die hier in de buurt zijn -en die ook verderop het noorden willen- dan raad ik aan dat je weg 165 neemt. De weg loop van Dingle naar Halden. En voor de motorrijders....spek voor jullie bek. Slalommen à volenté. Dus we zijn ook een hele hoop gemotoriseerde tweewielers tegengekomen.
Halfweg moet je dan zeker ook stoppen aan de waterval in Vassbotten, Algafallet genaamd, Bohusläns hoogste waterval (47m)

Je ziet ze al vanop de parking liggen, dus het is zeker geen zware wandeling er naartoe. Na tien minuten wandelen sta je aan de voet, en kan je je nat laten worden door de nevel die opstijgt door het naar onder denderen van het water.
Als je links van de waterval het kleine paadje volgt kun je tot vlak tegen het wildste deel van de waterval komen. Het is wel een beetje klimwerk, maar met goed schoeisel moet dat zeker lukken. Als Liesje & ik het kunnen, dan is het niet zo moeilijk zulle :)

Op de parking zijn we nog een klein uurtje blijven genieten van de zon. De wind was hier niet zo echt voelbaar, en met de straalblauwe hemel had de zon kans om de boel wat op te warmen. Ja, het ging er goed. Het weer ging de goede kant uit.


Maar eens terug de weg op, verder richting de camping, zagen we donkere wolken opduiken. En toen we omstreeks 15u gearriveerd waren vielen net de eerste kleine druppels uit de lucht.
We hebben nog net ons kunnen gaan aanmelden aan de receptie, en even een praatje gemaakt met de eigenares. Toen een plaatske uitgekozen, de stroom in de buik van de camper gestoken, en Liesje ging aardappelen koken voor straks bij de barbecue wat gebakken patatjes te kunnen eten. Want dat hadden we daarstraks besloten, toen we zagen dat de zon haar best was aan het geven. Tja, wij konden ook niet weten dat het weer ging omslaan hé.
Want tegen 16u viel het water met bakken uit de lucht.

Camping Oldberg ligt vlak naast een biologische boerderij. Het is een stuk vlak land zonder plaatsaanduidingen, en de plaatsen zijn op een grasveld. 
En zoals het nu geregend had waren de plaatsen maar redelijk drassig. Maar voor de rest een mooie simpele camping die perfect dienst doet als doorreis. Heel proper sanitair, en de uitbaters zijn heel vriendelijk. De dochter baat de camping nu uit, maar de moeder is van Nederlandse origine en praat nog Nederlands.

Tegen 17u30 is de hemel opgeklaard, en de wind is zelfs gaan liggen. De zon hebben we wel niet meer gezien, maar het was alvast een heel stuk beter dan met de regen.
Hopelijk worden we morgenvroeg wakker met de zon die komt piepen in ons dakraam.

De rest van de avond gaan we de kaart nog wat bestuderen. Want we zijn min of meer aan het beseffen dat we de Wildernis route niet gaan halen. We hebben maar drie weken de tijd. En als we zo vorderen als nu zijn we pas tegen het einde van het komende weekend op Dorotea(de start van de route). Dan zouden we de route nog moeten rijden...wat toch ongeveer 500 km is....en dan ook nog terug thuis geraken binnen die drie weken.
En voor de laatste dagen alsmaar een autostrade te zien...dat wil ik niet meer. Enkele jaren geleden deden we dat wel. Toen reden we nog elke dag 7 à 8 uur, of zelfs meer, om toch maar op de Noordkaap te kunnen staan. En dit was toen ook op drie weken tijd.
Deze tocht kun je lezen ergens anders op deze blog.
Neen, nu kiezen we ervoor om eens in Scandinavië te zijn, om dan niet meer dan 4 à max 5uur aan het rijden te zijn.
Liefst wat meer kunnen zien, dan toch maar te proberen zo hoog mogelijk te geraken in Zweden of Noorwegen.
Dus....Dorotea zullen we wel halen....maar of we de Wildernesroute gaan rijden......dat zal 9/10 niet voor dit jaar zijn. Of de volgende dagen moeten zo meevallen in het vorderen. Maar dit zal normaal niet het geval zijn.
 Liefst zo'n dag als vandaag, dat we toch mooie dingen kunnen zien ipv kilometers te vreten. 

Tot de volgende dag 

De Cijfers
Vertrek:9u25
14° zonnig
200 km
3u27 gereden
58 km/u gemiddelde snelheid
8,9 L gemiddeld verbruik
Aankomst: 15u00
14°bewolkt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten