zaterdag 30 mei 2015

Dag 9: Zaterdag 30 mei Dorotea(Zweden) – Gäddede(Zweden)

Om 7u30 wakker geworden met het zonnetje. Vandaag zou het droog blijven, en de temperatuur zou een beetje omhoog gaan. Ben benieuwd.
Tegen 9u45 vertrokken we naar het meest noordelijke punt dat we dit jaar zouden bereiken, 65° Noord.
We gingen links langs de Wildernisroute tot iets voor Gäddede naar de waterval Hällingsafallet. Omdat het hoogste deel van de route de eerste dagen niet zou open gaan gingen we niet verder noordelijk. Vandaar uit gingen we Noorwegen in trekken.
MAAR....hier straks meer over !!!

Hällingsafallet is PRACHTIG, echt waar, nooit zo'n grote, brede waterval gezien. En we hebben er toch al wat gezien de laatste jaren hier in Scandinavië.
Dit is geen gedownloade foto, maar echt zelf genomen

Je moet natuurlijk ook het geluk hebben dat op het moment wanneer je naast het naar onder donderend water staat, dat de zon net achter de wolken te voor schijn komt.
En dan......zie je de mooiste regenboGEN die je ooit gezien hebt !




Echt, je ziet dan meerdere regenbogen in de nevel opduiken. Net alsof er verschillende felle gekleurde spots op de nevel gericht is. Wondermooi !!!

Ik raad zeker iedereen aan om dit ooit met eigen ogen te komen bewonderen.
De wandeling van de parking naar de waterval zelf stelt niets voor. Ze is zelfs geschikt voor rolstoelpatiënten, dus dat betekend al genoeg, niet.
Na enkele minuten wandelen over en verhard pad, en mooi aangelegde houten vloeren ben je er al.
wandelen over de plaats waar het water de diepte in stort
Langs verschillende uitkijkpunten kun je foto's nemen. Je wandelt zelfs over een brug waar onder je het water naar onder stort. Maar je hoeft geen schrikt te hebben, alles is serieus beveiligd en stevig verankerd. Alles is ook nog eens afgespannen met draad. Dus door het houten regelingen kan ook geen kindje of hond zijn hoofd doorsteken.


Zo vroeg op het seizoen waren we er helemaal alleen. Dus we moesten een beetje rondkijken dat we niet verrast werden door een beer. Want dit was het berengebied van Zweden. Als je er één zou spotten, dan had je hier het meeste kans !
En omdat er zo weinig andere beweging was van toeristen, zou het wel kunnen dat ze zich niet zo ver hier vandaan zouden schuil houden.

Dus de rit is zeker de moeite.
Ik moet enkel de opmerking maken dat de route er naartoe niet over asfalt gaat. Wij waren dus langs links de Wildernisroute opgereden. En op een gegeven moment kwamen we een bordje tegen met “Hällingsafallet 30km”. Dus wij daarin.....
Bleek dat het echt 30km was over verharde ondergrond. En met de regen van de laatste dagen stonden er overal kleine en grote plassen met water. Dus 30km slalommen tussen de putten om de camper niet teveel laten rammelen.
Prachtige vergezichten, juist postkaarten

Ik kan begrijpen dat iemand die geen enkel krasje op zijn camper wil, na enkele honderden meters zich omdraait ! Maar als je er niet tegenop ziet om 30 km tegen 25km/u te rijden, dan wordt je beloont met een zicht op een héél prachtige waterval.

Wat je ook kan doen is de weg nemen langs de andere zijde, dus vertrekken vanuit Gäddede. Dan is de verharde weg maar 21km. En langs deze zijde zijn er ook minder putten in de weg, daar kan je gemiddeld 35km/u doen.
Deze weg hebben we genomen toen we vertrokken aan de waterval, want we moesten naar de camping op Gäddede.

Rond 14u waren we op de camping.
Mooie plaats waar er nog verschillende campers stonden. Tja, je hebt hier ook heel weinig keuze, dus de campers die al rond rijden moeten zo goed als zeker hier overnachten.....of ze moeten volledig “wild” gaan slapen.

MAAR nu komt het !!!
Op de receptie stond een vriendelijke dame die ook goed haar Engels sprak.
Ze vroeg hoelang we wilden blijven. “Eén nacht” zeiden we.
En dan, naar waar gaat de route verder ?”
We legden uit dat we verder naar Noorwegen trokken omdat de Wildernisroute verderop nog niet open was.
En ze begon al met haar hoofd te schudden. “De route is vandaag open gegaan !” zei ze.
Hoe kan dat ???
De laatste dagen hadden we via verschillende wegen gepolst hoe het zat met de route. Nergens kregen we de info dat de route eerdaags zou kunnen open gaan. Ze zou zelfs veel later dan andere jaren open gaan ?!?
Mevrouw legde ons uit dat het weer gisteren op die hoogte serieus is omgeslagen, en dat ze alles geploegd hebben gekregen. En eenmaal geploegd is het makkelijk bij te houden moest er terug een sneeuwval zijn. Dus hier hoorden we weer iets anders.
Er zijn blijkbaar verschillende instanties die er over beslissen of er geploegd wordt of niet. En het kan op één dag helemaal veranderen wat hun beslissingen zijn.
De wind zou gedraaid zijn vertelde ze. Zodat de sneeuw op elkaar wordt geblazen en zo een stevige muur wordt gevormd. Door die muur kunnen ze dan de asflatweg zuiver maken.
Je moet je voorstellen...en muur van 6 à 7 meter hoog van sneeuw waar de sneeuwblazers door gaan. Door middel van hele hoge stokken langs de weg kunnen zij zien waar de asfaltweg ligt.

Dus de Wildernisroute kon volledig gereden worden. En mevrouw raadde ons zeker aan om deze kans niet te laten schieten. Zo iets moet je echt éénmaal in je leven gezien hebben !
Langs de route zijn ook vele mooie dingen te zien. Meerdere watervallen, Sami nederzettingen, en niet te vergeten de kilometers wondermooie vergezichten over de bergen en dalen met haar eeuwige sneeuw en bevroren meren. Er waren ook vele grotten, maar met onze hondjes gingen we die natuurlijk niet doen. Ze alleen laten in de camper doen we niet. En in de meeste grotten moest je ook wat beveiliging dragen, dus een zo simpel wandelingetje zal het daar wel niet zijn dan.
Wel was het nog verboden om langs de weg zomaar een wandeling aan te vatten waar geen bewegwijzering stond. Er was nog teveel gevaar voor wilde dieren, en gevaar voor kloven die je nog niet kon zien onder de sneeuw.
Maar er waren natuurlijk wel plaatsen waar het wel mocht. Meestal bij de nederzettingen waar er ook mensen woonden.

Dus...morgen niet naar Noorwegen maar nog wat noordelijker, naar Stekenjokk waar de sneeuwroute begint en eindigt in Vilhelmina.
Als we deze kans kregen, dat mochten we niet laten schieten. Dus we gingen enkele dagen op de hoogvlaktes doorbrengen.

De Cijfers
Vertrek: 9u45
11° zonnig
188 km
3u32 gereden
53 km/u gemiddelde snelheid
9,3 L gemiddeld verbruik
Aankomst: 14u
13° zonnig-bewolkt-dan weer zonnig-dan weer fikse bui-weer zonnig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten