woensdag 27 mei 2015

Dag 6: Woensdag 27 mei Camping Sörälvens Fiske Camping in Idre(Zweden)

De moeheid die er de voorbije dagen inzat is er precies uit. Gisterenavond nog verder getypt aan onze blog tot 23u30.
Deze morgen omstreeks 6u kwam Gizmo me wakker maken. Hij moest een ff buiten.
Het was droog, maar de zon was toch niet te bespeuren.
We zitten nu al hoog genoeg zodat het niet meer donker word in deze tijd van het jaar. Toen ik ging slapen gisteren was het precies valavond, maar donkerder zal het niet meer geworden zijn. Midsummernights genoemd.
En de komende dagen gaan we nog wat hoger het Noorden in, dus het zal alleen maar helderder blijven s'nachts.
We kunnen het wel pikdonker maken in de camper, maar we hebben de donker niet nodig om te slapen. En het is trouwens fijn als je s'morgens wakker wordt met de zon te zien uit het dakraam.

En dat was nu deze morgen....om 8u maakte de zon me wakker met haar felle stralen. Zou het toch vandaag een zonnige dag zijn en blijven ? Denk het spijtig genoeg niet, want de hemel was niet vrij van wolken. En er zaten er precies ook enkele tussen die donker van kleur waren.

Maar het heeft toch nog een tweetal uurtjes geduurd eer er weer druppels vielen.
Ik was net halfweg met de camper te poetsen, want hoe die eruit zag kon ik niet langer aanzien.
En zo simpel is het niet. Op de campings en camperplaatsen is het overal verboden om voertuigen te wassen.
Maar het was niet de eerste keer dat ik de camper een beurt moest geven tijdens onze trips. Met enkele emmers water, en een wonderproduct waarmee men caravans poets, lukt het heel goed.
En nu ook weer......na een goed uurtje....en met een rustpauze omdat het water toch weer eventjes te hard naar onder denderden....was hij weer proper. Hij was weer toonbaar.

Eventjes rust en toen zijn we een wandeling gaan doen, op zoek naar de rendieren die ons deze morgen kwamen begroeten op de camping.
Tot op een honderd meter van onze camper zijn ze gekomen. En had een ander campinggast niet aan het rommelen geweest in zijn auto, waren ze nog veel dichter gekomen denk ik.


Maar we hebben ze niet meer kunnen spotten.
De dieren blijven nu aan deze kant van de rivier rondhangen omdat ze aan het wachten zijn tot wanneer het water wat rustiger is en/of wat lager komt te staan. Ze trekken in het voorjaar naar warmere delen, dus meer naar het zuiden, voor te gaan kalven.
Maar nu het zoveel regent en de temperatuur ook later gestegen is dan normaal, is de sneeuw in de hoogvlaktes nog altijd aan het smelten. Wat natuurlijk nog veel water geeft in de vele stromen die er zijn. Je ziet ook dat het water op veel plaatsen buiten zijn oevers komt.
En met dat vele water zijn de grotere rivieren op veel plaatsen nog te wild om te kunnen oversteken.
Hier in de buurt is er ook een brug die de rendieren zelf ook gebruiken om over te steken. Dus ze zijn nog zo dom niet hé. MAAR....ze zijn nu niet onderhoudswerken aan het uitvoeren aan die brug. En dat schrikt hen af. Er is maar één rijvak open, en er staat lichtsignalisatie. En als die dieren de brug gebruiken is dat s'nachts omdat er dan praktisch geen verkeer is.....dan durven ze het aan.
Maar nu dus niet met die flikkerende lichten. Dus maar één mogelijkheid....de rivier over te steken.
Als ze een eindje moesten terug keren zouden ze via een andere opening of brug kunnen crossen, maar zover gaan ze nu ook niet terug. Die dieren denken nu maar aan één ding....dat is richting zuiden gaan.
Dus moeten ze enkele dagen...tot het wat minder regent wachten, dan is het water rustiger en kunnen ze hun tocht verder zetten.

Van onze hondjes hebben we wel enkele mooie foto's kunnen maken tussen het rendiermos.
Een twee uurtjes later waren we terug aan de camper. Eerst wat gegeten en toen een rustige namiddag van gemaakt.

Wordt vervo
En de Gizmo was doodmoe van de wandeling.

Ohja, hoe is het weer nog geweest voor de rest van de dag....
Tijdens de wandeling hebben we soms een beetje miezer gehad, maar één keer ook een redelijk ferme vlaag van hagelbolletjes. Maar echt nat zijn we eigenlijk niet geworden.

In de vooravond hebben we dan weer voor de eerste keer deze vakantie ons frietpotje uitgehaald. Dat potteke heeft al goed dienst gedaan, en vele hun neus naar boven doen gaan om uit te zoeken vanwaar de geur kwam haha.
Gewoon een glazen vuurvaste pot met een rooster in. En dat zetten we dan buiten op ons campinggazvuur. Gaat heel goed. 

Tijdens het eten kwam de zon zelfs serieus opzetten, je voelde de warmte de camper binnen stromen. We hebben de afwas laten staan en ik heb de plooistoelen uit gehaald. Liesje en ik hebben toch een klein uurtje zalig in het zonneke gezeten. Persoonlijk vind ik dat de zaligste zon. De temperatuur buiten is niet te warm, maar je voelt de warmte van de zon je lijf binnen dringen.
Toen ze haar kracht verloor was de afwas dan toch aan de beurt.

Het weerbericht heb ik ook nog vlug gecheckt voor de volgende dagen.
De eerstvolgende gaan niet beter zijn dan dat we al gehad hebben. Morgen trekken we dan ook weer wat hoger, dus ook weer een andere streek. En daar geven ze morgen nog redelijk met af en toe een bui, 13 graden. Donderdag zou een mooie dag worden. 15 graden met veel zon en geen regen. Vrijdag weer een beetje minder met af en toe regen. Zaterdag beetje zelfde als vrijdag, maar met nog wat minder nattigheid.
Zondag daarentegen geven ze de laatste dag met veel regen en 14 graden.
En dan....altijd maar beter. Maandag 18 graden, dinsdag 20 graden, woensdag 22 graden, en geen regen meer. En de dagen erop zouden we allemaal spelen met een temperatuur rond 20 graden.
Laat maar komen zou ik zo zeggen !
Hopelijk kunnen ze hier het weer beter voorspellen dan soms bij ons hahaha.
Dus nog even wachten, de zon is op komst. En toch, zo slecht is het nu ook niet.
Als je naar hier komt moet je daarmee rekening houden, anders moet je naar het zuiden trekken hé.

De Cijfers
8u30, 13° zonnig
Geen kilometers gemaakt vandaag 
19u, 15° met een zalig zonneke die heel goed haar best deed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten